Den hemlige kocken

Jag fick en bok i julklapp.



Det låter överdrivet men jag skulle ändå vilja påstå att den förändrat mitt liv. Jag känner mig upprörd, lurad och arg efter att ha läst den. Och irriterad på mig själv för att jag inte förstått allt det här tidigare. För det är ju så uppenbart om man bara tar sig tid att att titta efter ordentligt.

Har du inte läst boken så kan jag rekommendera dig att göra det. Men jag varnar dig. Livet är mycket enklare innan man läst den. Då kan man gå in i livsmedelsbutiken, plocka ett brödpaket från hyllan och se glad ut. Det kan man inte efteråt. Efteråt måste man köpa mjöl från Saltå Kvarn och mata sin surdeg så den inte svälter ihjäl. Efteråt måste man göra sin glass själv, med äkta vaniljstång. Efteråt vet man att den dyra balsamvinägern bara är vanlig vinäger som färgats med brun karamellfärg. Efteråt vet man att den färskpressade juicen har funnits i förpackningen i elva månader. Efteråt ger man inte sina barn Mamma Scans köttbullar... Ja, livet var mycket enklare innan jag läste boken.


Nej, nu tror jag att jag skall skala mig en ekologisk apelsin.

Nonsens

När man inte skrivit något på ett tag, då bestämmer man sig lätt för att det inlägg man nu skall göra, det skall vara otroligt tänkvärt, intelligent och snyggt... Ungefär som när man bjuder hem vänner man inte träffat på länge. Plötsligt får man för sig att man måste laga minst tre perfekta rätter med tre överdådiga viner till fast det i vanliga fall skulle varit helt OK med pasta i köket.

För att komma ur detta dödläge tänkte jag tillåta mig lite nonsenssnack istället. Lite trivialt filosoferande över döda krukväxter.

Den sista amaryllisen i en lång rad har nu slokande burits ut. Julstjärnorna höll ut oväntat länge. De finns inget tristare än julstjärnor efter jul. Men det bär mig emot att slänga ut en blomma som lever. Nåja, det är lätt avhjälpt. Glöm vattningen en vecka så kan man kasta dem med gott samvete sedan.

En promenad till blomsteraffären avhjälpte tomheten i fönstren.

Meningen med livet...

... är inte att jobba hela tiden. Det förschtår jag schå klart nu. Meningen med livet är att sitta i Cadierbaren på Grand Hotel och dricka Pol Roger ur magnumflaska... Jag försökte låsa upp ytterdörren hemma med bilnycklarna (nej då, jag lovar, jag körde inte hem) schå det var nog en hyfsat lyckad kväll.... Tingeling.

Jobb, jobb, jobb

Det är vad mitt liv bestått av de senaste veckorna. Det har inte funnits tid till något annat. Inga blogginlägg och inget nöjessurfande. Men idag avslutades ett projekt och det står bara en sak i min kalender ikväll - champagne!

Och snart finns förhoppningsvis lite tid för ett "riktigt" inlägg.... Hoppas det finns någon tålmodig läsare kvar då.

En lampa

Har ni någonsin gått in i en mataffär för att köpa en liter mjölk och kommit ut med enbart en liter mjölk?

En bekant till mig arbetar med försäljning av presentreklam, företagskläder och liknande. De har en stor butik / showroom där det ryms mängder av spännande och fina saker av olika slag. Några dagar före jul åkte jag dit. Min enda avsikt med besöket var att hämta en morgonrock som jag beställt och som bli julklapp åt storasyster. När jag gick därifrån hade jag, förutom morgonrocken, med mig två dubbla uppsättningar lakan, en slips åt maken, en vas och en lampa.

Ja, så kan det gå när man visar mig saker från Design House Stockholm.

Lampan är, enkelt uttryckt, tämligen fri från krusiduller. Den passar perfekt till mitt svart/vita projekt i källaren.

Kaninens jul

Jag bara måste få visa detta... Lillasysters julklapp till kaninen. En majskolv inslagen i salladsblad. - Kaninen kan nog få ont i magen av julpapper, sa lillasyster.


För övrigt har vi kastat ut julgranen... Kan någon förklara varför det kändes som om vi kastade ut den strax efter att vi tagit in den? Eller annorlunda uttryckt. Vart tog de lediga dagarna vägen egentligen?

Summering

Hur var år 2007 egentligen?

Jag och min familj gläder oss åt att ombyggnaden av huset blev klar under 2007. I övrigt är det inte så speciellt mycket på det personliga planet som kommer att stanna kvar i mitt minne från det gångna året. För mig känns det som ett slätstruket år.... Men det klart. Det är svårt för de år då man inte tar studenten, gifter sig, föder barn eller köper hus att konkurrera. Och för någon annan är det säkert precis tvärtom.

Men ett nytt år betyder nya möjligheter. Eller hur? År 2008 blir vad vi gör det till. Och jag vill göra 2008 till ett fantastiskt år.... Ett år då jag är pigg när jag kommer hem från jobbet, då jag alltid är snäll och tålmodig, då jag aldrig skippar träningen, då solen skiner hela sommaren, då jag bara lagar god och nyttig mat, då inga tekniska prylar krånglar, då vi alla är friska, då alla barn i världen får rent vatten och mat, då håret aldrig är rufsigt när jag vaknar, då fiskbestånden ökar i haven, då det blir fred på jorden, då det alltid är ordning och reda hemma hos mig....

För mig personligen har årsskiftet redan inneburit en stor och spännande förändring i och med att sista arbetsdagen förra året var min sista dag som anställd. Nu skall jag klara mig på egna ben. Pirrigt och roligt!

Värdinnan på nyårskalaset vi var på sa "- Jag ger samma nyårslöfte som förra året. Då lovade jag att jag inte skulle börja röka och det gick ju bra hela året." Så jag gör som hon. Jag lovar att jag inte skall börja röka under 2008. Och det tror jag kommer att gå alldeles utmärkt.

Min familj har dessutom en gemensam "nyårsmålsättning". Vi har bestämt oss för att bli mer miljömedvetna under 2008; att handla mer ekologiskt, åka mindre bil, sortera mera och för övrigt i varje situation där det finns ett val välja det som är bäst för miljön.... Ni andra gör säkert redan allt det där. Men om någon till äventyrs inte gör det kan ni ju fundera på saken.